Låneskydd

Låneskydd

Låneskydd

Vad är låneskydd? När man tar ett lån, vare sig det handlar om ett bolån till den nya bostaden eller ett blancolån till nya bilen på uppfarten, så räknar nog de flesta med att de skall ha en inkomst så de kan betala av, amortera, på lånet och betala av lånet. Det kan bli svårt om man plötsligt skulle insjukna eller bli av med jobbet.  Ett låneskydd eller en låneskyddsförsäkring ser till att säkra upp ens framtid ifall någonting oförutsägbart skulle hända.

Vad är låneskydd?

Att ha ett låneskydd kan för många vara en enorm trygghet. Det finns två stycken olika låneskydd som man kan variera emellan, eller så kan man välja att teckna upp sig på båda. Dessa är skydd vid nedsatt arbetsförmåga och arbetslöshet, samt livskydd. Dessa tjänster kan kallas olika saker hos de olika bankerna, men fyller i princip samma funktion.

Det krävs att man uppfyller de krav som banken har för att man skall kunna ansöka. Man måste generellt sett vara mellan 20-65 år gammal, fullt frisk och arbetsför, är skriven i Sverige och har ett mer eller mindre fast jobb.

Vad innebär låneskydd?

Det innebär att man kan få hjälp med att få delar av, eller hela, sitt lånebelopp täckt om man eller ens partner skulle bli plötsligt arbetslös eller insjukna och inte ha möjlighet att jobba. Det är en försäkring som täcker oförutsedda händelser.

Det finns många banker som erbjuder denna typ av tjänst. Låneskydd SBAB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank med flera. Då kan man själv se vad de olika bankerna har att erbjuda och till vilka priser, och därefter kan man bestämma sig för vad man vill satsa på för typ av skydd.

Din försäkring mot det oförutsedda vid lån

Låneskydd är en försäkring som är kopplad till ett lån, vanligtvis till lite större lån såsom bolån och privatlån. Dock förekommer det även att många lånegivare via samarbetspartners erbjuder låneskydd kopplat till mindre blancolån och snabblån.

Låneskydd mot det oförutsedda

Låneskydd kan trygga din ekonomi

Låneskyddet kan i vissa situationer trygga privatekonomin för dig eller din partner vid dödsfall, arbetslöshet, sjukdom eller olycksfall. För en mindre kostnad får du ett skydd som täcker HELA din skuld om du skulle drabbas av långtidssjukskrivning eller sjukhusvistelse samt dödsfall. Vid dödsfall kan låneskyddet betala tillbaka en del av lånet och vid arbetslöshet, olycksfall eller sjukdom kan försäkringen betala de löpande månadskostnaderna för lånet.

De flesta långivare erbjuder någon form av låneskydd men villkoren kan skilja sig väldigt mycket så det gäller att vara påläst och jämföra de olika låneskydden. En del låneskydd ersätter till exempel bara vid dödsfall (inte vid arbetslöshet, olycksfall eller sjukdom). Medan andra ersätter vid dödsfall, arbetslöshet, olycksfall och sjukdom. Några har ersättningen kopplad till åldern, vilket innebär att försäkringen har ett maximalt ersättningsbelopp som minskar ju äldre du blir.

Låneskydd vid nedsatt arbetsförmåga och arbetslöshet

Det finns stränga regler för vad det är som gäller vid skydd av arbetslöshet. Många banker skyltar med att de täcker kostnader vid fall av arbetslöshet, men det gäller bara inom vissa ramar. Det gäller om man blir ofrivilligt arbetslös.

Låneskydd vid nedsatt arbetsförmåga och arbetslöshet är till för de oförutsedda händelser som påverkar ens arbete och förmåga att kunna få lön. Om man till exempel skadar sig så att man hamnar på sjukhus, eller blir plötsligt arbetslös eller om du insjuknar så att det påverkar din arbetsförmåga. Då kan man med hjälp av skyddet se till att få delar eller alla dina lånekostnader betalda. Kostnader för ränta och amortering täcks.

Livskydd rör dödsfall. Om man skulle avlida plötsligt kan ens familj och närstående få hjälp så att de kan lösa ens lån och därmed inte behöver dras med det själva. De kan därmed också bo kvar i en eventuell bostad som lämnas efter den avlidne.

Skyddet gäller inte vid tillfällig arbetslöshet

Skyddet gäller inte om man skulle bli arbetslös efter en tillfällig anställning, säsongsarbetslöshet eller en arbetslöshet där personen i fråga visste om en förvarning om uppsägning då försäkringen gick igenom. Den täcker inte heller om man frivilligt väljer att vara arbetslös.

Vad kostar låneskydd?

Det är en mycket viktig och central fråga. Att ha ett skydd på lånet kostar olika beroende på en mängd faktorer. Låneskydd pris varierar beroende på vad det är för typ av lån man har och hur stort lånet är. De flesta banker har satt som pris att man betalar en viss procent av det försäkrade månadsbeloppet. Man får välja själv hur stor del man vill försäkra. Därtill spelar det in huruvida man väljer att enbart försäkra sitt arbete, eller om man också vill ta livskyddsförsäkringen.

Låneskydd bolån

Många väljer att skaffa sig ett låneskydd i samband med ett husköp. För många är ett husköp med tillhörande bolån en stor affär, och många år av amorteringar och ränta som kommer att följa på det. Då kan det vara skönt att känna sig trygg i vetskapen att man kan fortsätta ta hand om det om olyckan är framme. Vid ett plötsligt dödsfall till exempel, kan det vara fördelaktigt att veta att man har möjlighet att bo kvar i huset.

Skydd till lån

Livförsäkring eller låneskydd

Låneskydd eller livförsäkring? Vad är skillnaden på låneskydd och livförsäkring? Ett låneskydd är mer av ett paraplybegrepp för olika sorters försäkringar som redan är färdiguppdelade så att säga. Det finns även möjlighet att kolla upp enskilda försäkringar för olika händelser och tillfällen. I ett låneskydd kan det ingå livskydd, som har samma funktion som en livförsäkring, alltså att bidra med ekonomisk hjälp efter ett dödsfall.

En livförsäkring kan tecknas individuellt eller i grupp. Ju äldre man blir desto mer kostar försäkringen och i normala fall kan man inte teckna någon efter 65 års ålder. En livförsäkring kan tecknas genom ens arbete och då rör det sig oftast om ett engångsbelopp som betalas ut vid dödsfall.

Låneskydd bra eller dåligt

Det går inte att säga huruvida ett låneskydd är bra eller dåligt. Det är upp till var och en i olika situationer. Man får helt enkelt se till sin egen situation och ens egna intresse i ett eventuellt skydd. De punkter som finns ovan kan bidraga till att reda ut ens nyfikenhet inom området och det är viktigt att ha koll på alla aspekter av skyddet i fråga. Därefter kan man ta ett beslut huruvida man skall ha ett skydd på sina lån eller inte.

Låneskyddets maximala ersättningsbelopp

Ofta har de flesta låneskydden eller rättare sagt försäkringarna ett maximalt ersättningsbelopp som ibland också minskar ju äldre du blir. Läs noga igenom försäkringsvillkoren och jämför olika försäkringsgivares villkor!

Innan du tecknar låneskydd

Jämför villkoren mellan olika försäkringsgivare och kontrollera vilka försäkringar du redan har. Läs försäkringsvillkoren och jämför olika försäkringsgivares villkor väldigt noga!

– Vad omfattas? Vanligaste ska vara dödsfall, arbetslöshet, sjukdom och olycksfall.
– Är låneskyddet kopplad till åldern?

Övrigt att tänka på vid låneskydd

Om du är sambo eller har särkullbarn är det viktigt att tänka på hur arvet påverkas.

Alternativ till låneskydd

Det finns alternativ till låneskyddet och oftast så är det andra typer av försäkringar som till exempel en livförsäkring, sjukförsäkring eller inkomstförsäkring. Innan du tecknar ett låneskydd till ditt lån så bör du börja med att kontrollera vilket försäkringsskydd du har via din anställning, gruppförsäkringar eller privat tecknade försäkringar.

SEB låneskydd

Låneskydd är en försäkring som ger dig med bolån i SEB möjlighet att trygga din privatekonomi om du blir sjuk eller ofrivilligt arbetslös. Den ger också dina efterlevande möjlighet att lösa hela eller delar av lånet om du skulle avlida.

Låneskyddet består av två valbara delar:

  • Skydd vid nedsatt arbetsförmåga och arbetslöshet: Försäkringen ersätter den månadskostnad för räntor och amorteringar som du valt att försäkra om du blir sjuk (nedsatt arbetsförmåga), ofrivilligt arbetslös eller hamnar på sjukhus.
  • Livskydd: Om du avlider löser försäkringen hela eller delar av ditt lån.

Du bestämmer själv om du vill teckna båda delarna eller bara en av dem.

SEB:s låneskydd ersätter

  • din försäkrade månadskostnad om du får nedsatt arbetsförmåga, blir ofrivilligt arbetslös eller om du skulle behöva läggas in på sjukhus i mer än en dag, upp till 15 000 kronor per månad.
  •  livskyddet löser hela eller delar av ditt lån som du valt att försäkra upp till 40 prisbasbelopp vilket motsvarar 1 776 000 kronor 2014.

SEB låneskydd villkor

För att kunna teckna Låneskydd ska du

  • ha lån i SEB
  • ha fyllt 18 år men inte 60 år
  • vara bosatt i Sverige
  • Ha en tillsvidareanställning om minst 22h per vecka eller är egen företagare, är fullt frisk och arbetsför, inte har kännedom om allvarlig sjukdom, sjukdomstillstånd, skada eller förestående sjukskrivning samt inte är medveten om förestående varsel om uppsägning eller arbetslöshet.

Handelsbankens låneskydd med Trygghetskapital

Du som samlar alla dina lån och gärna dina övriga bankaffärer hos Handelsbanken och Stadshypotek, har möjlighet att få teckna deras kostnadsfria Låneskydd med Trygghetskapital. Låneskyddet ger din familj ekonomisk trygghet om du skulle avlida innan du fyller 65 år.

Avtalet om Låneskydd med Trygghetskapital är personligt och omfattar dina egna lån och eventuell andel av gemensamma lån. Om ni är flera låntagare måste var och en teckna eget låneskyddsavtal för att bådas andelar av lånet ska omfattas av låneskyddet.

Upp till 55 år

Till den dag du fyller 55 år omfattar Låneskydd med Trygghetskapital ditt samlade lånebelopp, dock högst 40 prisbasbelopp (drygt 1,7 miljoner kronor). Beloppet används för att helt eller delvis lösa dina lån.

Mellan 55 år och 65 år

Från 55 år till den dag du fyller 65 år omfattar Låneskydd med Trygghetskapital tio procent av ditt samlade lånebelopp, dock högst fyra prisbasbelopp (cirka 170 000 kronor). Beloppet betalas ut kontant till dödsboet och kan till exempel användas för att under en period klara räntekostnaderna för lån. Låneskyddet upphör när du fyller 65 år.

Förutsättningar för Låneskydd

  • Du måste ha alla lån och övriga krediter samlade hos Handelsbanken och Stadshypotek
  • En godkänd hälsoprövning krävs
  • Du skriver ett avtal med ditt Handelsbankskontor

Konsumenternas vägledning om bank och försäkring

Läs mer om låneskydd hos Konsumenternas vägledning om bank och försäkring.